Vízórások és nem vízórások - Prima Home

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vízórások és nem vízórások

Hitvallásunk

Vízórások és nem vízórások – az örök háború

A két tábor legtöbbször egymást szeretné büntetni.

A nem vízórásokat úgy, hogy fizessenek minél többet, a vízórásokat pedig olykor azzal támadják, hogy biztosan manipulálják a mérőket. „Hogy lehet, hogy öten laknak, de csak két köbmétert fogyasztanak? Nem mosdanak? Nem is mosnak?” – nem egyszer hallani ilyen kérdéseket, vádakat.

Alapvetéseink:
1. A nem vízórás lakások utáni közös költség többletet kizárólag a vízfogyasztás után lehet megállapítani és fizettetni (ha az SZMSZ másképp nem rendelkezik). Ez egy egzakt szám, a közműszámlával kimutatott vízfogyasztás alapján történő felosztás eredménye. Ha az elszámolás olyan, hogy valamennyi tulajdonos számára egyértelműen kiderül, miért annyival kell több közös költséget fizetni a nem vízórás lakások után, lecsillapodhatnak a kedélyek. Indulatból, dühből persze megszavazhat ennél nagyobb különbözetet is a közgyűlés, ám amennyiben emiatt bármelyik nem vízórás tulajdonos bírósághoz fordul, az biztos pervesztés lesz a társasháznak.
2. A közművek közül a vízfogyasztás a legérzékenyebb kérdés egy társasházban. Aki – vízórás lakás tulajdonosaként – nem olvassa le rendszeresen a mérőket, vagy a tényleges fogyasztástól eltérő mennyiség után fizet, az nem a Vízműveket, hanem a társasházat, a többi tulajdonost károsítja meg. A vízórák működését, a mérőállást a Vízművek nem ellenőrzi, ők az összes fogyasztást a társasházzal fizettetik meg. Éppen ezért – és ezt az SZMSZ-ben is kívánjuk rögzíteni – rendszertelenül, de ismétlődően szeretnénk ellenőrizni a mellékvízmérők állását és működését.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz